Kava s kromosomom viška

Svakog 21. ožujka u godini obilježava se Svjetski dan Downovog sindroma. Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se upoznati svijet s ovim poremećajem i pri tomu potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu njihovog života osoba.

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije prije tri godine odlučila je taj dan obilježiti druženjem s našim članovima sa sindromom down na način da želimo zajednici i našim građanima pokazati da i oni mogu biti aktivni članovi društva. To pokazujemo posluživanjem u jednom od kafića u našoj županiji, a cijeli događaj nazvali smo „Kava s kromosomom viška i najljepšim osmijehom na svijetu“.
Prije 3 godine krenuli smo iz Siska, 2017. bili smo u Petrinji, 2018. u Novskoj, a ove godine ponovo smo se vratili u Sisak. Družiili smo se u četvrtak, 21.ožujka u Disco clubu Grill u Sisku.

marin viktorija bruno i melani

Cijeli događaj temelji se na ideji otvaranja Buba bara udruge Bubamara iz Vinkovaca koji su nam 2017. i bili gosti na druženju u Petrinji. Uzor nam je i Down centar Pula koji je ustvari prvi ostvario jednu takvu stalnu suradnju s jednim kafićem u Puli,

U Sisačko-moslavačkoj županiji evidentirano je 50ak osoba sa sindromom Down, a u članstvu Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je trenutno 20 osoba s Down sindromom u rasponu od 44 godine života do najmlađe članice koja ima svega 15 mjeseci.

luka

Mlade osobe s down sindromom uključene su u terapijske aktivnosti Udruge: individualni rad s radnim terapeutom i individualni rad sa senzornim terapeutom u trajanju od 45 minuta tjedno. Te osnovne terapeutske djelatnosti udruge financirane su projektima i sredstvima iz proračuna gradova Siska, Petrinje, Novske i Sisačko-moslavačke županije te kroz trogodišnji program financiran od strane Ministarstva demografije.

Neki od njih pohađaju naš program Male škole, pojedini i pomoć u učenju koje financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a stariji od 15 godina jednom su tjedno uključeni u naš projekt Šareni lonac-vesela kuhača koji nam financira OTP banka. Riječ je o svojevrsnom stjecanju navika neophodnih za samostalan život kao što je planiranje obroka, odlazak u kupovinu, učenje hodanje cestom, prelazak preko ceste, snalaženje u trgovini, učenje količine, cijene, vrijednosti novca. Kad se vrate u Malu kuću pripremaju kupljene namirnice, obrađuju ih u obrok, jedu i na kraju uče se čistiti radni prostor i prati suđe. Ovdje imamo uključene 4 osobe sa sindromom down i oni su se zaista pokazali odličnima za ovu vid rada i neformalnog obrazovanja.
Upravo su na svoj dan prije samog dolaska u Grill, za svoje goste, na satu domaćinstva pripremali slatke i slane zalogajčiće uz njihovu "kavu s kromosomom viška"

antonio

Cijeli događaj održan je pod pokroviteljstvom Disco cluba Grill i obitelji Berendika te Cream cafea koji je donirao kavu.

luce