Sisak i Udruga domaćini Zaigrane pedale 2019.

Uoči 2.travnja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu UOSI SMŽ je bila domaćin projektu Zaigrana pedala 2019. u sklopu kojeg smo u subotu 30.ožujka, na Ciglarskoj grabi u Sisku, na tematskom druženju, ugostili Maju Bonačić, magistricu psihologije i praktičarku terapije igrom, koja se bavi psihološkom procjenom, ranom intervencijom i terapijom igrom s djecom s dijagnozom poremećaja iz autističnog spektra.

Maja je u Sisak došla biciklom iz Zagreba, a na ulasku u Sisačko-moslavačku županiju dočekali su je biciklisti – članovi Rekreativne biciklističke udruge „LABUDOVI“ iz Siska. Nakon dočeka na Ciglarskoj grabi u Sisku, Maja je sa sudionicima druženja biciklirala i počasni krug kroz uže središte Siska.

maja

Uz Udrugu veći dio organizacije na sebe je uz „Labudove“ preuzelo i Gradsko društvo Crvenog križa Sisak. Sponzor manifestacije bila je i tvornica Gavrilović. Grad Sisak je bio sponzor u ustupanju prostora Ciiglarske grabe za naš događaj, a gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja prati naša događanja u svom gradu izrazila je dobrodošlicu Maji Bonačić u Sisak.

organizatori

Poslije biciklijade održali smo tematsko druženje s Majom Bonačić na Ciglarskoj grabi. Nekolicini roditelja, djelatnika iz struke i građanima koji su došli podržati današnje obilježavanje Dana svjesnosti o autizmu Maja je pričala o emocijama kod djece iz spektra autizma. Naglasak je bio na važnosti emocionalne pismenosti i emocionalnog razvoja kod djece u spektra. Rana intervencija uključuje puno rada na uočljivim razvojnim kašnjenjima, no što je sa skrivenim svijetom emocija? Što je s emocionalnim razvojem? Što je s emocionalnom inteligencijom? Kako naći balans između mnoštvo terapija i zdravog emocionalnog razvoja kod djece u spektru?Kad je riječ o djeci s autizmom, svijet obično vidi samo autizam zaboravljajući da je ipak dijete u fokusu i da je riječ o djeci. I da treba osluškivati njihove potrebe i dati im priliku da se izraze. Dodatno ju je potreslo nordijsko istraživanje koje je, prema riječima Maje Bonačić, pokazalo da čak trećina odraslih s autizmom počini samoubojstvo.

maja predavanje

Djeca s autizmom su predivna, a Maja je našla način na koji će taj njihov prekrasan svijet približiti prosječnom čovjeku. Zaključila je kako će ljude sigurno privući ako napravi nešto drugačije, pa je osmislila niz predavanja i edukacija po gradovima diljem Hrvatske do kojih će stići vozeći bicikl. Zaigrana pedala provodi se već šestu godinu, a ove godine Sisak je bio jedan od 6 gradova koje je obišla na ovaj način i pričala o autizmu.