Podjela diploma polaznicima Male škole

 U „Maloj kući“ Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u Petrinji, 29.kolovoza održana je svečana podjela diploma polaznicima Male škole kojom je označen kraj provedbe projekta   „Danas se i moj glas čuje“  financiranog kroz „Natječaj projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih za školsku godinu 2018./19.“ uz odobrena novčana sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja u vrijednosti od 185.879,59 kuna.

 svitekst 4

Glavni naglasak projekta bio je na korištenju asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije u obrazovnom radu s djecom s teškoćama u razvoju i invaliditetom, a uključivao je program Male škole i pomoći u učenju te radnu terapiju u samoj udruzi za cijelo vrijeme trajanja projekta. U program Male škole i pomoći u učenju ovaj je put bilo uključeno 20-ero djece s teškoćama u razvoju iz svih dijelova naše županije – Siska, Petrinje, Sunje, Petkovca, Hrastovice, Gline, Budaševa, Volodera i Hrvatske Kostajnice. Njih 14-ero pohađalo je Malu školu, a 6-ero je dobivalo pomoć u učenju. U programu Male škole djeca s teškoćama u razvoju provela su 153 sata, a 68 sati je iskorišteno za pomoć u učenju. Redovni razredni odjel s individualiziranim pristupom upisalo je petero djece. Poseban razredni odjel s individualiziranim pristupom upisalo je troje djece, a odgođena je škola za njih petero, koji su (uz novu djecu, prema godini rođenja), kandidati za novi program Male škole, ukoliko Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobri Udruzi nastavak projekta u nastupajućoj školskoj godini.

djecairoditeljitekst

Partneri ovog projekta bile su osnovne škole Glina, Galdovo i Osnovna škola „Mate Lovraka“ Petrinja u čijim smo objektima imali edukativno-suportne radionice za djelatnike škola na kojima smo učiteljima i pomoćnicima u nastavi pokazali ove alternativne načine na koje u svojim obrazovnim ustanovama mogu raditi s djecom s teškoćama u razvoju. Konkretno, djelatnici škola imali su praktičnu radionicu izrade „komunikacijske knjige“ koja služi upravo za tu potpomognutu komunikaciju i govorno-jezični razvoj. Ova radionica bila je prihvaćena u svakoj od škola, a dodatno smo bili pozvani i u školu u Hrvatskoj Kostajnici koja je tu radionicu vidjela na našim društvenim stranicama, pa su tražili da jednu takvu organiziramo i za njihove djelatnike. Osim edukacije, partneri su od Udruge kroz ovaj projekt dobili i opremu koju mogu koristiti u obrazovnom radu s djecom s teškoćama u razvoju: ABC maestro – softver, tipkovnicu CLEVY, tablet s torbom, slušalicama i USB stickom“.Osim djelatnicima partnerskih škola, Udruga je asistivnu tehnologiju i potpomognutu komunikaciju predstavila i na radionici otvorenog tipa koju je u suradnji s tvrtkom E-Glas iz Rijeke organizirala u POU „Hrvatski dom“ Petrinja.

diplomicatekst 1

Za polaznike Male škole posebno svečan bio je trenutak kad su im uručene diplome i prigodni darovi. Mariji, Viktoriji, Tinu, Borni, Gabrijelu, Mislavu … njihove zaslužene diplome koje su s ponosom preuzeli, uručila je Ana Prša Kovačević, diplomirana učiteljica koja je na projektu bila zaposlena kao voditeljica programa Male škole i pomoći u učenju.