Zimnica spaja ljude - Nove vještine za jednake mogućnosti

Rujan je vrijeme kada se tradicionalno sprema zimnica, a u školama se pišu sastavi na temu „Jesen u mom selu".  Kako ne bi sve ostalo samo na papiru, spremanje ajvara, pindžura, turšije, kiselog povrća, marmelade i pekmeza neće se propustiti  niti ove godine. Prema receptima naših baka - starijih korisnica,  a uz pomoć zaposlenih žena  na projektu „Nove vještine za jednake mogućnosti" sprema se zimnica,  a miris ajvara često se ovih dana osjeti na ulicama sela i grada.

Korisnici pomoći u sklopu projekta tako  će napuniti  smočnice i podrume slatkim i slanim domaćim  proizvodima uredno složenim na drvenim policama, poslagani prema mjesecima kada će se što od toga u kasne zimske večeri vaditi kao prilog i poslastica.

viber slika 2019 08 22 13 29 57

Na ovaj način naže žene ne samo da pomažu oko pripreme nego su dobile stare recepte koje će sačuvati i dalje prenositi na buduće generacije. Tko zna, možda iduće jeseni  Udruga organizira i neko natjecanje, olimpijadu zimnice, sajmove i izložbe…

viber slika 2019 08 26 14 48 31

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije  provodi projekt Nove vještine za jednake mogućnosti kroz  program  Zaželi. Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal 20 teže zapošljivih žena iz Sisačko-moslavačke županije  zapošljavanjem kroz ovaj projekt s ciljem ublažavanja posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva, te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života 120 krajnjih korisnika.

Za projekt Nove vještine za jednake mogućnosti odobreno je  3.153.404,13 kuna u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Zaželi – Program zapošljavanja žena“. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Programa za zapošljavanje žena, a provodi se u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.