Radna terapija

BUBAMARE I RAZIGRANI PRSTIĆI

Naše radne terapeutkinje Natali Klarić Pranić i Veronika Muža pripremile su slijedeću vježbu koju s malo odvojenog vremena za pripremu možete provoditi sa svojim djetetom kod kuće.

PRIPREMA: kamenčići, grah ili nešto slično, lak za nokte, marker, flomasteri, papir, gel za kosu ili glicerin, selotejp, folije

fotka1

OPIS AKTIVNOSTI: Na papiru nacrtajte cvjetove i unutar svakoga napišite neki broj (ovisno o znanju i mogućnostima djeteta). Kamenčiće ili grah obojite crvenim lakom te markerom nacrtajte glavu i točkice kako bi dobili bubamare. U jednu foliju stavite papir s cvjetovima, a u drugu gel i bubamare te zalijepite rubove kako gel ne bi iscurio. Zatim folije zalijepite jednu za drugu te igra može početi. Dijete treba prstima pogurati određeni broj bubamara na latice cvijeta sa odgovarajućim brojem.

bubamara2

CILJ AKTIVNOSTI: razvoj fine motorike, koordinacija oko-ruka, vizualna i taktilna percepcija, usvajanje broja i količine, pažnja

bubamara3

bubamara4

 

NAPRAVI MI FRIZURU

Naše radne terapeutkinje Natali Klarić Pranić i Veronika Muža nastavljaju periodično s objavama i prijedlozima nekoliko svakodnevnih aktivnosti kod kuće koje mogu poslužiti i kao terapijski rad s djecom u toplini svoga doma, posebno u nastupajuće sada sve hladnije i kišnije jesenske dane.

Ova vježba je jednostavna, dostupna svima i višestruko je korisna.

PRIPREMA: papir, flomaster, boje (vodene, za prste, tempere..), slamka

fotka 1

OPIS AKTIVNOSTI: Na papir nacrtajte lik čovjeka bez kose. Na mjesto kose nakapajte boje po izboru, slamkom dijete može puhati u kapljice kako bi se stvorile razne linije koje predstavljaju kosu. Kroz ovu aktivnosti može se vježbati shema tijela te razvijati kreativnost.

fotka2

CILJ AKTIVNOSTI: jačanje orofacijalnih mišića, percepcija prostornih odnosa na papiru, razvoj kreativnosti, shema tijela

fotka3

Kako vježba izgleda možete pogledati na video prilogu na slijedećem linku - video_napravi mi frizuru

Radna terapija iz dana u dan

Naša radna terapeutkinja Natali Klarić Pranić izdvojila je nekoliko svakodnevnih aktivnosti kod kuće koje mogu poslužiti i kao terapijski rad s djecom u toplini svoga doma.

U ovim izazovnim vremenima kada jedan virus diktira našu svakodnevicu mnoge aktivnosti se odrađuju od kuće. Mnogi su primorani prekinuti svakodnevne obveze pa su tako i djeca s teškoćama onemogućena biti u svojim rutinama; odlaziti u vrtić, školu ili na rehabilitacijske programe.
Samim time što sam kod kuće duže razdoblje došla sam na ideju da svojim korisnicima i njihovim obiteljima pružim podršku. Želja mi je da znaju i kada nismo u izravnom radu kako možemo zajedno napraviti puno aktivnosti kod kuće te zajedno postići ciljeve kojima težimo.
Ovdje bih vam željela prikazati neke od aktivnosti svakodnevnog života u koje možete uključiti dijete kako bi što bolje ovladalo svojim mogućnostima, aktivno sudjelovalo u provedbi i osjećalo zadovoljstvo provedenim. Važno je da ste uz dijete, dajete mu smjernice, ali pustite kada vidite da ide u dobrom smjeru. Ne zaboravite uključiti i braću i sestre – oni će uvijek biti motivacija i podrška. Zapamtite da djeca uče po modelu i jako dobro kopiraju.
Nagradite aktivnost. Potičite, bodrite!
Nadam se da će svatko naći nešto za svoje dijete bez obzira na stanje u kojem se dijete nalazi. Treba biti svjestan onoga što dijete ne može, ali uvijek pokušati opet i još jer su i mali koraci važni za uspjeh.

Opširnije...

Šarene gumice

Naše terapeutkinje Marta i Veronika predlažu aktivnost idealnu za planiranje, spretnost i percepciju

PRIPREMA: kolaž papir, gumice u boji, predmet valjkastog oblika ( tuljac wc papira, šumećih tableta, čipsa i sl.)

OPIS AKTIVNOSTI: tubu obojati željenim bojama ili zalijepiti kolaž papir te na nju nizati gumice istih boja. Poticati dijete da imenuje boje, a možete i zadati određeni redosljed boja koje dijete treba pratiti čime dijete razvija auditivnu i vizualnu pažnju te praćenje naloga.

CILJ AKTIVNOSTI: razvoj bimanualne integeracije, planiranja, vizualne percepcije spretnost, učenje imenovanja boja

Kako izgleda vježba pogledajte na slijedećem linku radna terapija_šarene gumice

Kontakt

UOSI SMZ logo full color

Udruga Osoba s invaliditetom SMŽ
J. Babić 18, 44250 Petrinja
Tel/fax: 044 719 482 
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme:
ponedjeljak, srijeda i petak od 8:00 do 16:00 h, utorkom i četvrtkom od 12:00 do 20:00 h

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.