Što sve možemo s balonima

Učiteljica Maja predlaže nekoliko verzija igre s balonima

PRIPREMA: baloni, flomaster

OPIS AKTIVNOSTI: koristeći balone možemo provesti razne aktivnosti, a u nastavku su neke kojima učimo kroz igru i pripremamo se za školu.

1. Aktivnost 1 – emocije – nacrtati na balone osnovne, lako prepoznatljive izraze lica (sretan, tužan, ljut, začuđen…). Ako je dijete verbalno govori koja je emocija prikazana na balonu. Po mogućnostima djeteta možemo započeti razgovor o emociji – Kad si ti sretan? Što te veseli? Ukoliko je dijete neverbalno onda ga pitamo – Na kojem balonu je tužno lice? Dijete pokazuje, ukoliko ne zna pomažemo mu da nauči prepoznati različite emocije, počevši od osnovnih.

baloni emocije

2. Aktivnost 2 – otežano dodavanje balonom – na balon napisati slovo po izboru. Dodavati se s djetetom balonom. Svaki put kada vi ili dijete uhvatite balon trebate reći neku riječ koja počinje tim slovom. Nakon nekoliko bacanja možete prekrižiti to slovo i napisati drugo kada primijetite da dijete osjeća frustraciju što se ne može sjetiti novih riječi. Ukoliko se dijete ne može sjetiti riječi pomažite mu opisujući nešto što počinje tim slovom. Djetetu će igra biti još zanimljivija ako uvedete pravilo da jednom vi zadajete slovo, a jednom dijete.

baloni slova

3. Aktivnost 3 - Portret – autoportret – primijetila sam da puno djece predškolske dobi ne voli crtati ljudske likove, odnosno sebe ili druge. Ovo bi mogao biti zabavan način da nacrtaju sebe i članove svoje obitelji. Poticati dijete na crtanje detalja – oči, nos, uši, kosa, obrve, trepavice….Na ovaj način možete nacrtati cijelu obitelj te onda imenovati tko je to i tko je kome što (npr. Ana je meni sestra, ali je mami i tati kćer. Ja sam Ani brat, ali sam mami i tati sin).

baloni lica

CILJ AKTIVNOSTI: prepoznati i razlikovati emocije, razumjeti kako se drugi osjećaju, poboljšati motoričku aktivnost (dodavanje i hvatanje), povezivati riječi koje znamo sa slovom na koje počinju, učiti nove riječi, razvijati kreativnost i koncentracije, znati nabrojati članove obitelji, prepoznati odnose između članova uže obitelji (tko je kome što).

Kontakt

UOSI SMZ logo full color

Udruga Osoba s invaliditetom SMŽ
J. Babić 18, 44250 Petrinja
Tel/fax: 044 719 482 
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme:
ponedjeljak, srijeda i petak od 8:00 do 16:00 h, utorkom i četvrtkom od 12:00 do 20:00 h

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.