ZAJEDNO MOŽEMO BOLJE

Ministarstvo znanosti i obrazovanja kontinuirano Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije od 2012. godine odobrava novčana sredstva kroz Natječaj projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih. Za ovu školsku godinu 2021./2022. riječ je o projektu „ZAJEDNO MOŽEMO BOLJE“.


Ugovoreni iznos od 51.333,33 kn pokrit će aktivnosti udruge u jačanju djelatnika partnerskih obrazovnih ustanova - Osnovne škola Mate Lovraka u Petrinji, Osnovne škole Zorke Sever u Popovači i Dječjeg vrtića Krijesnica u Hrvatskoj kostajnici za rad s djecom s teškoćama u razvoju kako bi se projektnim aktivnostima promicala socijalna uključenost, odgoj i obrazovanje za osobni i socijalni razvoj, solidarnost, socijalna uključenost i opće ljudske vrijednosti.


Projekt doprinosi napretku djece kod govora, komunikacije, izražavanja, stvaralaštva, socio-emocionalnog razvoja ličnosti, tjelesnog, psihomotornog i spoznajnog razvoja, a djelatnike partnerskih organizacija usmjeriti ćemo na stjecanje novih znanja i vještina u prijenosu znanja na djecu s TUR, s tim da ćemo naglasak dati na ostvarenje što bolje komunikacije uz korištenje potpomognute komunikacije i asistivne tehnologije jer je pravo na komunikaciju, odnosno na slanje i primanje poruka jedno od temeljnih ljudskih prava, ali i osnova za kvalitetan prijenos znanja, stjecanje novih vještina i kompetencija.


Kod svakog partnera do kraja školske godine stručni tim udruge održati će nekoliko edukativnih i radionica prijenosa znanja, a udruga je kroz isti projekt osigurala i dio nove opreme za svoje terapijske kabinete u Maloj kući, te roditeljima djece s TUR koji su u programima predškole 5 dijagnostičkih razvojnih procjena i 5 ADOS procjena kod sumnje na autizam u Centru Coralina i kod Maje Bonačić, kako bi olakšali procjene odgovarajućih pristupa za svako dijete prilikom upisa u redovne ili posebne programe obrazovanja.


Projekt doprinosi napretku djece s TUR na svim poljima razvoja: govor, komunikacija, izražavanje, stvaralaštvo, socio-emocionalni razvoj ličnosti, tjelesni i psihomotorni razvoj te spoznajni razvoj. Glavni cilj projekta je olakšati integraciju djece i mladih - budućih i sadašnjih školskih obveznika u redovan odgojno-obrazovni sustav i to kroz projektne aktivnosti i radom na njihovom osnaživanju i jačanju komunikacijskih vještina, govoru, stvaralaštvu, grafomotorici, spoznajnom razvoju, tjelesnom i psihomotoričkom razvoju, emocionalnom osnaživanju. Korištenjem asisitivne tehnologije i potpomognute komunikacije provest ćemo učinkovite i održive obrazovne aktivnosti koje će promicati jednakopravnost u obrazovanju, socijalnu uključenost, unaprjeđenje životnih vještina djece s teškoćama u razvoju, te ih poticati na razvijanje osobnih vještina i kompetencija uz korištenje asisitvne tehnologije i potpomognute komunikacije.

Spomenutim programima podrške Udruga će projektom pomoći roditeljima, članovima obitelji, ali i djelatnicima predškolskih i školskih ustanova koji rade s djecom s razvojnim teškoćama i invaliditetom da upoznaju i educiraju se za što bolji razvoj djeteta, da imaju obitelj koja razumije izazove i poteškoće na tom putu, da budu realni u rehabilitaciji i očekivanjima svoje djece a istovremeno ih osnažiti i za kvalitetan rad i to s tehnologijom te roditelje da nauče više o roditeljstvu i da u konačnici se osnaže, steknu potrebne kompetencije i ostvare bolji odnos s djecom i okolinom.

Stručni djelatnici škola i predškolskih ustanova dobit će saznanja o najboljim načinima pristupa u radu i metodama poučavanja obzirom da radni terapeuti to svakodnevno rade s djecom i mladima u Maloj kući, dat će im ideje i saznanja kako prilagoditi tehnološka pomagala za najbolji rad s njima u školama te kako od svakodnevnih predmeta i materijala dostupnih u svakom domaćinstvu mogu izraditi i prilagoditi didaktičke igračke i pomagala.

Kontakt

UOSI SMZ logo full color

Udruga Osoba s invaliditetom SMŽ
J. Babić 18, 44250 Petrinja
Tel/fax: 044 719 482 
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme:
ponedjeljak, srijeda i petak od 8:00 do 16:00 h, utorkom i četvrtkom od 12:00 do 20:00 h

Misija i vizija

Misija organizacije:

Doprinijeti kvalitetnom i ravnopravnom sudjelovanju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u svim segmentima društva.

Naša vizija:

Društvo jednakih mogućnosti i socijalne uključenosti djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.