Edukacija djelatnica u programu ZAŽELI - „Novim vještinama za bolju zajednicu“

Dok se godišnji odmori privode kraju djelatnice Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije zaposlene na projektu Zaželi – „Novim vještinama za bolju zajednicu“, njih 14, tijekom ljetnih mjeseci uspješno su završile edukaciju za uzgajivača i prerađivača ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja u petrinjskom Centru za šljivu i kesten, za koju je po projektnom proračunu, predviđen iznos bespovratnih sredstava od 106.000,00 kn. Program je verificiran od strane Ministarstva te im je svečano uručeno Uvjerenje o osposobljavanju koje mogu upisati u e-radnu knjižicu.

IMG 9d5275840ff8966f79d4b5f33b8d909c V

Programom osposobljavanja osigurano im je stjecanje teorijskog i praktičnog znanja. Osim pohađanja programa osposobljavanja, projektom je osigurano i dodatno mentoriranje u područjima proizvodnje/uzgoja u zatvorenim prostorima/plastenicima, uzgoja i prerade ljekovitog i začinskog/aromatičnog bilja. Djelatnice Udruge ovaj dio obuke odradile su na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici. Tijekom provedbe mentoriranja svakoj od polaznica pristupilo se individualno s ciljem što kvalitetnijeg prijenosa znanja i vještina. Predavačica na programu je Nevenka Mrmić dipl.ing.agr., voditeljica obrazovnih programa Centra za šljivu i kesten.

edukacija

edukacija 2

Završetkom edukacije žene su stekle kompetencije i naučile kako da razlikuju vrste, svojstva, osnovne sastojke i primjenu ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja; naučile su identificirati i osigurati povoljne uvjete za uzgoj i obradu te rukovati alatima i uređajima za obradu tla, na ispravan način; kako razlikovati i odabrati odgovarajuće postupke za uzgoj ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja te primijeniti prikladna sredstva za zaštitu bilja; stekle znanje kako provesti odgovarajuće postupke berbe/žetve biljnih organa, utvrditi prikladne vremenske i terminske uvjete za berbu i koristiti odgovarajući transport sukladno vrsti bilja; naučile razlikovati i koristiti odgovarajuće postupke za obradu i preradu ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja te pripadajuće alate i strojeve; kako provesti postupke izdvajanja te dobivanja pripravaka (ekstrakata, hidrolata i eteričnih ulja) uz primjenu prikladnog pakiranja i skladištenja; naučile su planirati troškove i plasman proizvoda na tržište te kalkulaciju za pojedinu vrstu bilja; kao i kako primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći, do dolaska stručne osobe. Jedna zaposlenica je izrazila želju da se educira za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova, jedna je uspješno završila edukaciju za slastičara, a 4 djelatnice polažu vozački ispit.

IMG 02fb47df927c25fb1aae27c85f38f16b V

Projekt  „Novim vještinama za bolju zajednicu“ financiran je  sredstvima Europskog socijalnog fonda-Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. kroz poziv za dostavu projektnih prijedloga - „Zaželi - Program zapošljavanja žena – faza II“.  Odobrena novčana sredstva obuhvaćaju 18 mjeseci provedbe projekta. Ovim projektom UOSI SMŽ osigurala je održivost i nastavak projektnih aktivnosti iz Zaželi faza I. VRIJEDNOST PROJEKTA: 1.857.150,00 HRK, financiran 85% temeljem OP ULJP iz sredstava ESF i 15% nacionalno sufinanciranje iz Državnog proračuna RH. Partneri na projektu su  HZZ, Centar za socijalnu skrb Petrinja i Grad Petrinja. UGOVORNO TIJELO: Ministarstvo rada i mirovinskog sustava (PT 1) i Hrvatski zavod za zapošljavanje (PT 2), VRIJEME PROVEDBE: 18.6.2020. – 18.12.2021.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

zaklada logo mali

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 218 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.