Godina dana podrške UNICEF Hrvatska

UNICEF i Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije predstavili su na konferenciji za medije, 21.veljače 2022. godine rezultate programa podrške djeci s teškoćama u razvoju nakon potresa koji su pogodili ovo područje krajem 2020. godine. 

Potresi su oštetili prostore Udruge i doveli u pitanje pružanje prijeko potrebnih terapija za djecu s teškoćama i savjetovanja za njihove obitelji. Kroz posljednjih godinu dana UNICEF je s 367.368 kuna podržao nastavak pružanja potrebnih terapija za djecu s teškoćama i podrške njihovim obiteljima te je uvedena i nova usluga – fizioterapija. Najviše je djece iz Siska i Petrinje, a u Malu kuću u Petrinji dolaze i djeca iz Hrvatske Kostajnice, Popovače, Sunje, Martinske Vesi, Gline i Novske. U godinu dana, koliko je trajao program za djecu s teškoćama i njihove obitelji, ostvareno je sljedeće:

• 2459 termina radne terapije
• 1336 terapija senzorne integracije
• 798 termina fizioterapije
• 4562 individualna savjetovanja s roditeljima i skrbnicima
• Za djecu je osigurana žurna besplatna procjena Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.
• UNICEF je osigurao i uredski kontejner za skladištenje opreme iz prostora u Sisku, koji je stradao u potresu.
• Očuvano je šest radnih mjesta stručnjaka koji rade s djecom s teškoćama i njihovim obiteljima.

IMG 9107

„Kada djeca s teškoćama u razvoju nemaju pristup terapijama, dolazi do regresije, a dotad postignut napredak počinje se urušavati. Zato je od iznimne važnosti bilo osigurati nastavak pružanja terapija i u kriznim okolnostima koje su nastale nakon razornih potresa u ovom kraju. U UNICEF-u vjerujemo da društvo ima obvezu osigurati svakome djetetu uvjete da ostvari svoj puni potencijal, i zato su u našem fokusu uvijek ona najranjivija djeca. Sve što radimo ne bi bilo moguće bez naših donatora – Čuvara djetinjstva, kojima od srca zahvaljujem na podršci koja je omogućila da budemo tu kada je najpotrebnije”, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u Petrinji.

regina

„Imala sam priliku upoznati roditelje, djecu i terapeute koji im ovdje pružaju podršku te razgovarati s njima. Zaista sam dirnuta svime. Roditelji i terapeuti objasnili su mi koliko je važno da nema prekida u pružanju terapija. UNICEF je uvijek tu za djecu kojoj je to najpotrebnije, a vrijednost onoga što UNICEF radi osobito je vidljiva u kriznim situacijama u kojima najranjivija djeca ponekad ostanu izvan fokusa. No zato je tu UNICEF koji prepoznaje njihove potrebe i ne dozvoljava da ostanu zaboravljeni”, rekla je Bojana Gregorić Vejzović, ambasadorica UNICEF-a u Hrvatskoj.

IMG 9034

„Nakon razornog potresa koji je pogodio našu županiju i prvih trenutaka straha i panike, sve nas je pogodila vijest kako smo u tridesetak sekundi ostali bez prostora u Sisku, u kojem je osamdesetak djece tjedno dolazilo na terapiju koja im je neophodna za rast i razvoj. Osim što bi djeca doživjela ogroman gubitak zbog nemogućnosti terapija, moglo se dogoditi i da tri terapeuta, mlade osobe, u trenu ostanu bez zaposlenja. Za nas je bio neopisiv trenutak radosti kada su nam se javili iz UNICEF-a i rekli da će nam pomoći da prebrodimo najtežu moguću godinu za nas. Njihove riječi veoma su brzo pretvorene u djela, te su naši najmlađi nastavili s neophodnim terapijama. Od srca smo zahvalni UNICEF-u i svim njihovim Čuvarima djetinjstva što su bili uz nas kad nam je bilo najteže”, rekla je Dijana Smajo, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

dijana 2

UNICEF i Udruga osoba s invaliditetom pripremaju i nastavak suradnje kroz pokretanje programa Mala škola za djecu s teškoćama u razvoju vrijednog 376.000 kuna. Sredstva su osigurana zahvaljujući suradnji UNICEF-a iz Hrvatske i Njemačke te glumca Lenna Kudrjawizkog, zvijezde njemačke serije „Der Kroatien-Krimi” čija je radnja smještena u Hrvatskoj. Lenn, koji u seriji glumi policajca Emila Pericu, svake godine provede nekoliko mjeseci u Hrvatskoj snimajući nove nastavke, a u proljeće je s UNICEF-om posjetio Petrinju i Sisak te nakon toga pokrenuo humanitarnu akciju u kojoj je uz pomoć svojih obožavatelja u Njemačkoj prikupio dio potrebnih sredstava, a ostatak potrebnih sredstava osigurao je UNICEF iz Njemačke.

Lenn Mala kuca team and mother with twins 2

Predstavljanju rezultata programa podrške djeci s teškoćama u razvoju, koju su u suradnji osigurali UNICEF i UOSI SMŽ, nazočili su i predstavnici gradova Petrinje i Siska te Sisačko-moslavačke županije. Mihael Jurić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije, Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje i Goran Grgurač,pročelnik UO za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno Grada Siska.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

zaklada logo mali

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 42 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.