Roditeljska ljubav i autizam

Povodom 2.travnja – Svjetskog dana svjesnosti o autizmu Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Rotary klubom Sisak organizirala je u utorak, 4.travnja u Državnom arhivu u Sisku u Frankopanskoj ulici br.21. predstavljanje knjiga Dalibora Talajića „Most ponad burne rijeke“ i „Treptaji“. Knjige nisu napisane da bi poučavale ili savjetovale o autizmu, već su to knjige o roditeljskoj ljubavi Dalibora prema svom sinu s autizmom koje pokazuju što očinska ljubav može učiniti kako bi djeca s poremećajem iz autističnog spektra živjela prilagođenije i vedrije.

knjige i baloni

Most ponad burne rijeke… ili o velikoj borbi jednog malog tatinog borca prva je knjiga koju je Dalibor posvetio svom sinu. Priča je to o snazi očinske ljubavi i dječaku zatvorenom u svoj svijet te Daliboru kao samohranom ocu koji je uporno tražio i pronašao načine da ga probudi. Knjiga donosi poruku nade i pokazuje što se može učiniti kako bi djeca s poremećajem autističnog spektra živjela prilagođenije i vedrije.

knjige

U knjizi Treptaji... ili dnevnik dvaju odrastanja Dalibor opisuje školovanje dječaka koji se unatoč autizmu uspješno integrira u školsku sredinu, ali usporedo s time opisuje i kako se razvija djetinjstvo dječakove mlađe sestre. Napisana je u formi dnevnika gdje Dalibor Talajić bilježi izazove odrastanja svoje djece, od ljeta 2015. do kraja 2021., te zadivljuje rezultatima i svojim postignućima. Knjiga odgovara i na pitanja o inkluziji djece sa sve češćim poremećajem autističnog spektra. Dječak kojem su prognozirali da neće moći u školu, sada samostalno uči, pismen je i surađuje s nastavnicima.

pozdravi

Dobrodošlicu Daliboru Talajiću u Sisak poželjele su u ime organizatora, Snježana Tomašević, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Silvija Kušanić, predsjednica Rotary kluba Sisak. Obzirom da su predstavljanju nazočili roditelji i stručnjaci nije bilo ovo klasično predstavljanje knjiga već više razmjena iskustva i svjedočanstva suočavanja s izazovima koje stanje autizma donosi roditeljima u odrastanju njihove djece. 

dalibor potpis

O autoru:
Dalibor Talajić živi u Zagrebu i poznati je aktivist u osvještavanju i informiranju društva o problemima autizma. Rođen je 1972. godine u Sarajevu u obitelji operne umjetnice Ljiljane Molnar - Talajić. Kada mu je majka prihvatila stalni angažman u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu zajedno se s obitelji u trećoj godini svog života seli u Zagreb gdje završava jezičnu gimnaziju, a potom i glazbenu akademiju gdje stječe diplomu profesora klarineta. Osim ljubavi prema glazbi Talajić je poznat i priznati umjetnik u svijetu strip crtača, a okušao se i u davanju glasa likovima u animiranim i lutkarskim serijama.

naslovna talajić

 

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 208 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.