NISMO NEVIDLJIVI - poruka uz Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Sportskim plesnim klubom Petrinia te Građanskom inicijativom „Vratimo djecu u topli dom“, organizirala je simboličkim puštanjem plavih balona, obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

autizamuosismz0204202419

Autizam je neurorazvojni poremećaj koji značajno utječe na sposobnost komunikacije i socijalne interakcije, a karakterističan je i po stereotipnom i repetitivnom ponašanju. Prema zadnjim podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prevalencija autizma je 6 dijagnosticiranja na 10 000 osoba, što ukazuje na preko 4000 registriranih osoba s poremećajem iz spektra autizma u Hrvatskoj. Obzirom na broj dijagnoza koje ulaze u spektar zasigurno je i veći broj, a u našoj županiji on se kreće oko 200injak potvrđenih dijagnoza, a najviše ih je u Gradu Sisku (iznad 70), u Petrinji (iznad 40), a zatim po brojnosti slijede Novska i Popovača.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu ove godine obilježava se uz slogan NISMO NEVIDLJIVI  koji jasno ukazuje na probleme i izazove s kojima se suočavaju osobe s autizmom u Republici Hrvatskoj. 

Prije simboličkog puštanja plavih balona, kratki plesni program pripremili su članovi Sportskog plesnog kluba Petrinia, a cilj ovog okupljanja bio je skrenuti pažnju da je autizam tu među nama, u našoj zajednici koja mora zajedničkim snagama usmjeriti svoje potencijale na širenje usluga u zajednici za svu djecu i odrasle osobe s poremećajem iz autističnog spektra.

autizamuosismz0204202415

UOSI SMŽ djeci i mladim osobama s dijagnozama autizam, poremećaj iz spektra autizma, pervazivnim razvojnim poremećajem i govorno jezičnim i senzomotoričkim smetnjama osigurala je ranu razvojnu i psihosocijalnu podršku koja uključuje radnu, fizikalnu, senzornu i neurofedback terapiju, odmor od skrbi, osobnu asistenciju te ukazujemo na potrebu njihove integracije u predškolske ustanove s posebnim naglaskom na one koje djeluju u županiji izvan grada Siska. U navedene usluge trenutno je uključeno 40ak djece i mladih sa spomenutim dijagnozama - članova udruge.

Fotografije: Mario Gršić (Petrinjski radio)

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 212 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.