BUDI MI PRIJATELJ

„BUDI MI PRIJATELJ“ - naziv je volonterskog programa Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije koji se proteklih nekoliko mjeseci provodio u suradnji s Visokom učiteljskom školom u Petrinji. Klara iz Zagreba i Sara iz Bjelovara studentice su prve godine Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Petrinji u sklopu kojeg su kao izborni predmet odabrale „volontiranje“. Nastavno na preporuku profesorice kontaktirale su Udrugu te prihvatile ponuđeni program kojeg smo nazvali „Budi mi prijatelj“. Program za cilj ima kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih s teškoćama u razvoju i njihovih vršnjaka bez teškoća s ciljem obostranog razvoja empatije, tolerancije i solidarnosti te poticanje osjećaja korisnosti u društvu i prevencije socijalne isključenost mladih osoba s invaliditetom.

volonterke albina i pas

Programom „Budi mi prijatelj“ Udruga želi potaknuti mlade na samostalnu organizaciju  aktivnosti slobodnog vremena za mlade s teškoćama u kojima će i sami postati volonteri. Učeći o osobama s invaliditetom i njihovim mogućnostima, a ne ograničenjima te provodeći vrijeme s mladima s teškoćama i invaliditetom razbijat će predrasude, postat će tolerantniji, svjesniji postojanja ovog problema, a oni će dalje svojim primjerom mijenjati ljude u zajednici šireći svijest o pravima, potrebama, potencijalima i doprinosu mladih osoba s invaliditetom. Neke od njih će možda upravo ovakve aktivnosti potaknuti da se odluče na daljnje osposobljavanje i usavršavanje za rad s osobama s teškoćama i invaliditetom (logoped, defektolog, radni terapeut…) što su deficitarna zanimanja u Republici Hrvatskoj.

šetnja toni i ivan

To su nam potvrdile i Klara i Sara kojima su se šetnje i provedena dva sata tjedno s našim mladima izuzetno dojmile. Zadnjih nekoliko tjedana tako su se družile s Ivanom, Tonijem, Ivanom, Antom, Albinom, Franom, a u šetnjama i izlascima pridružio se i Klarin pas Tonka. Zajedničke šetnje i izlasci uz priču i zabavu prošli su odlično na oduševljenje svih, te se početkom nove akademske godine, u skladu sa studentskim obavezama, njihovo druženje nastavlja i nakon odrađenog izbornog programa.

volonterke i pizza

Negativni trend aktivnog sudjelovanja mladih u društvu ne razlikuje se u jednoj od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj tj. Sisačko-moslavačkoj županiji, od ostatka države. Mladi su suočeni s nezaposlenosti, niskim životnim standardom te nedostatkom životne perspektive, a nedovoljno su zainteresirani i po pitanju političkog i društvenog života. S druge strane, Sisačko-moslavačka županija dom je preko 2000 osoba s invaliditetom u dobi do 19 godina. U skladu s misijom naše organizacije – „doprinijeti kvalitetnom i ravnopravnom sudjelovanju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u svim segmentima društva“, radom s mladim članovima naše organizacije te u razgovoru s roditeljima djece s teškoćama, detektiran je problem njihove socijalne isključenosti te nedostatka kvalitetne integracije u društvo i međugeneracijske povezanosti.
Ovim volonterskim programom potaknuli smo mlade urednog zdravstvenog razvoja na kvalitetno provođenje slobodnog vremena u današnjem svijetu prepunom izazova modernog društva, a ujedno smo poboljšali kvalitetu života i socijalnu uključenost mladih osoba s invaliditetom.

volonterke i sladoled

Ako ste mlada osoba, imate slobodnog vremena, želite volontirati, družiti se i raditi s mladim osobama s invaliditetom javite se u Udrugu osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj 091/4050 533.

hair Salon

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 58 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.