Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Tradicionalno, šest Udruga iz Siska i Petrinje, koje imaju potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji organizirale su u razdoblju od 16. do 22.rujna niz akcija i aktivnosti povodom  obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti na području Sisačko-moslavačke županije. Tako u organizaciji Dijabetičkog Društva Grada Siska, Udruge slijepih SMŽ-Sisak, Udruge invalida rada grada Siska, Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS, Građanske inicijative "Moj grad Sisak" i Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije održale su se rekreativne, edukativne  i promotivne akcije s ciljem skretanja pažnje javnosti i da osobe s različitim stupnjem invaliditeta i bolesti imaju zajamčeno pravo na mobilnost i samostalnost u kretanju unutar zajednice u kojoj žive.

Doprinos UOSI SMŽ bio je u održavanju preventivno-edukativnih akcija sudjelovanja osoba s invaliditetom u prometu koje smo tradicionalnu u Novskoj, Petrinji, Glini i Sisku održali u suradnji s članovima Udruge slijepih SMŽ- Sisak

Novska

Novska 1

Novska 2

Petrinja

Petrinja 1

petrinja 2

Glina

Glina 1

U četvrtak, 21.rujna zajedno s partnerskim Udrugama svoj rad predstavili smo na promotivnom štandu na Gradskoj tržnici u Sisku.

Sisak 1

Na prijedlog partnerskih Udruga dodijeljene su i ove godine nagrade za Univerzalni dizajn koje su 22.rujna u kristalnoj kocki vedrine u Sisku svečano uručene Osnovnoj školi Mate Lovrak iz Petrinje za uvođenje digitalnog školskog zvona, Knjižnici i čitaonici Glina za postavljanje podizne platforme za osobe s invaliditetom, Osnovnoj školi Galdovo – Područna škola Hrastelnica za prilagođavanje prostora za djecu s teškoćama u razvoju te Branki Poljak iz poduzeća „CroMaps“ iz Samobora koje se, između ostalog, bavi i razvojem izrade taktilnih karata za slijepe i slabovidne osobe.

univerzalni dizqajn 1

Stanovanje, mobilnost i pristupačnost, osnovni su preduvjeti za provođenje svih aktivnosti samostalnog življenja osoba s invaliditetom i njihovog uključivanja u zajednicu.  Upravo je „Europski tjedan mobilnosti“ pravi termin da osobe s invaliditetom ukažu na potrebu stvaranja pristupačnog i poticajnog okruženja u kojem i oni žive. Cilj svih akcija tijekom Europskog tjedna mobilnosti je skrenuti pažnju na osobe s invaliditetom koje imaju pravo ravnopravno sudjelovati u javnom životu te da na njih cjelokupna zajednica treba obratiti pozornost kao na ravnopravne sudionike u prometu, ali i na pristupačnost i prilagodbu ustanova, uslužnih  djelatnosti, drugih javnih objekata  te svakako na prilagođenost  u prometu i veći broj parkirališnih mjesta.
Neostvarivanje pristupačnosti je povreda ustavnog prava na jednakost, a također predstavlja i diskriminaciju osoba s invaliditetom u odnosu na osobe bez invaliditeta.

 

baner udruga A4

baner mogucnostiA4

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Korisno je znati...

Pravobranitelj/ica za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj štiti, prati i promiče prava i interese osoba s invaliditetom na temelju Ustava Republike Hrvatske, međunarodnih ugovora i zakona.

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.