Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Udruga „Kas”, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruga invalida rada Grada Siska, Građanska inicijativa „Moj grad Sisak” u suradnji s Udrugom „Bravo” obilježavajući Europski tjedan mobilnosti održali su u Galdovu, kraj Siska, u nedjelju, 20.rujna edukativno-sportsko-rekreativno druženje pod nazivom „3,2,1 – KAS“. Nastavak obilježavanja dogodio se u utorak, 22.listopada preventivno-edukativnom akcijom na prometnicama u središtu Petrinje u suradnji s Odjelom za učenike s TUR OŠ Dragutina Tadijanovića i POlicijskom postajom Petrinja.

 Svake godine Europski tjedan mobilnosti, koji se obilježava od 16. do 22.rujna fokusira se na određenu temu povezanu s održivom mobilnošću. Ove godine glavni poziv na djelovanje je „Krećite se s nama“. Njime se u žarište stavlja ovogodišnja tema „Sigurno hodanje i biciklizam“ i jasno naglašava vrlo često podcijenjen način kretanja – hodanje. Tako je hodanje, terapijsko jahanje, vježbanje poboljšanja mobilnosti, ali i savjetovanje i edukacija roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom bio i sadržaj druženja članova četiri udruge iz Siska i Petrinje.

IMG 20200920 101519 1 2 636x800

Polaznicima terapijskog jahanja – djeci, mladima i odraslim članovima udruga s teškoćama u razvoju i invaliditetom te članovima obitelji koji su u nedjelju posjetili Udrugu KAS Jasminka Bušić ponudila je individualnu fizioterapeutsku procjenu i motoričke testove, a svim polaznicima druženja pružila je savjete za poticanje dodatnog razvoja fine i grube motorike kroz fizioterapeutske vještine, prevenciju razvoja dodatnih anomalija u posturi tijela kroz vježbu, savjete za jačanje oslabljene posture kroz vježbu, korekciju lošeg držanja, pozicioniranje, te jačanje kako tjelesnih tako i mentalnih sposobnosti.

IMG 20200920 110459 600x800

Članovi udruge invalida rada Grada Siska, a u skladu s porukom ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti „Krećite se s nama“ promovirali su važnost kretanja za starije osobe s invaliditetom predstavljajući program nordijskog hodanja, a svi sudionici na kraju su zajedno, pod stručnim vodstvom Jasminke Bušić odradili vježbe poboljšanja mobilnosti, cirkulatorne vježbe, vježbe poboljšanja opsega pokretljivosti i mobilnosti.

IMG 20200920 113856

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, u suradnji s Odjelom za učenike s teškoćama u razvoju Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, te Informacijskim centrom Europe Direct-EDIC Petrinja bili su u utorak, 22.rujna organizatori edukativne akcije s ciljem upozoravanja ljudi na prisutnost osoba s invaliditetom u prometu. Cilj je bio osvijestiti javnost i vozače o ulozi osoba s invaliditetom u prometu i povodom toga učenici su dijelili prigodne darove svim vozačima koji su se zaustavili na pješačkim prijelazima i propustili ih, dok vozači koji nisu stali na pješačkom prijelazu i nisu obavili svoje propisane prometne dužnosti prometni policajac je zaustavio i upozorio o prometnom prekršaju kojeg su počinili. Učenici su bili formirani u tri skupine, odnosno 22 učenika, a naizmjenično su prelazili preko pješačkih prijelaza kod Strossmayerovog šetališta, odnosno prema Gradskoj tržnici i kod autobusnog stajališta u Petrinji.

petrinja 2 2

baner udruga A4

baner mogucnostiA4

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Korisno je znati...

Pravobranitelj/ica za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj štiti, prati i promiče prava i interese osoba s invaliditetom na temelju Ustava Republike Hrvatske, međunarodnih ugovora i zakona.

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.