Inkluzivna farma za održivu zajednicu

Diljem Europe već šestu godinu zaredom obilježava se Europski tjedan održivog razvoja (ETOR) s ciljem poticanja aktivnosti i bolje vidljivosti projekata koji promiču održivi razvoj. Nizom aktivnosti, Europski tjedan održivog razvoja, na našoj lokalnoj razini, obilježila je Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije (UOSI SMŽ) koja je u utorak, 22.rujna, u suradnji sa Zakladom Reach for Change, u Atriju Hrvatskog doma Petrinja, organizirala interaktivni događaj „Inkluzivna farma za održivu zajednicu".

Uz uvodni razgovor o održivom razvoju koji je moderirala Marija Mažić iz Zaklade Reach for Change, predstavljen je i projekt „Inkluzivna farma -Temelj samostalnog života“ koji Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije provodi u partnerstvu s Društvom za socijalnu ekologiju „Zeleno zlato“ te Gradom Petrinja.

održivi razvoj publika

"Inkluzivna farma bit će ogledni i inovativni primjer pružanja psihosocijalne podrške kroz program poludnevnog boravka u prirodi za mlade i odrasle osobe s invaliditetom te druge ranjive skupine. Kroz neformalne oblike obrazovanja i jačanja osobnih životnih kompetencija za uzgoj, preradu, obradu i pripremu povrća, bobičastog sitnog voća i aromatičnog bilja, pridonijet će se unaprjeđenju njihove socijalne uključenosti”-istaknula je Ivana Šalić, voditeljica projekta u UOSI SMŽ. Projekt Inkluzivne farme kao izvrstan primjer održivog razvoja istaknula je i Marija Mažić, country manager Zaklade Reach for Change. (Zaklada je to koja podržava društvene poduzetnike koji poboljšavaju živote djece. Osnovana je u Švedskoj, a u Hrvatskoj djeluje od 2015. godine. Među prvima je prepoznala i podržala projekt Inkluzivne farme UOSI SMŽ).

održivi razvoj ivana i marija

Kroz razgovor o održivom razvoju, Mažić je prisutne upoznala s „Agendom 2030“, usvojenom 2015. godine na 69. sjednici Opće skupštine UN-a u svrhu iskorjenjivanja siromaštva, smanjivanja nejednakosti, zaštite planeta i osiguravanja napretka za sve. Predstavila je 5 glavnih područja na koja je Agenda fokusirana: ljudi, planet, razvoj, mir i partnerstvo te 17 globalnih ciljeva koji su zacrtani tim dokumentom čiji puni naziv glasi „Mijenjajmo svoj svijet: Agenda za održivi razvoj do 2030. godine“.

U sklopu Europskog tjedna održivog razvoja Udruga je organizirala još niz aktivnosti kroz radionice koje su zbog epidemioloških uvjeta bile organizirane samo za članove udruge iuz pomoć volontera. Organizirane su radionice šivanja, odnosno reciklaže odjeće, pa radionice na kojima smo od doniranih paleta sklopili namještaj koji će djeca i mladi s teškoćama u razvoju oslikavati zajedno sa svojim volonterima u sklopu projekta „Pruži mi ruku“. Te klupe namijenjene su upravo Inkluzivnoj farmi. 

šivanje

klupe

 

baner udruga A4

baner mogucnostiA4

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Korisno je znati...

Pravobranitelj/ica za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj štiti, prati i promiče prava i interese osoba s invaliditetom na temelju Ustava Republike Hrvatske, međunarodnih ugovora i zakona.

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.