Inin Zeleni pojas odabrao projekt "Senzorni vrt Sobe Čuda"

Naš projekt "Senzorni vrt Sobe Čuda" odabran je u sklopu programa Zeleni pojas – natječaja za sufinanciranje projekata u području zaštite okoliša i prirode 2018. u organizaciji Ine www.ina.hr/zelenipojas 

U sklopu projekta, realizirat ćemo senzorni vrt kraj terapijskog prostora kojeg smo nazvali Soba čuda. Senzorni vrt je prvi vrt za terapiju senzorne integracije u Sisačko-moslavačkoj županiji te će biti izvrsna nadopuna terapijskim aktivnostima koje se obavljaju unutar prostora. Terapija senzorne integracije provodila bi se tijekom ljeta u senzornom vrtu, odnosno parku osjetila. Izradom senzornog vrta, Udruga bi dobila nadopunu aktivnosti gdje bi se djetetu dala mogućnost osjećaja osjetilnih iskustava te povezivanje svih osjetila. Djeca s razvojnim teškoćama će putem igre s biljkama te uz pomoć terapeuta stvarati nove adaptivne reakcije, razvijati samopouzdanje i samostalnost te doživljavati uspjeh. Osjetilne biljke će na najbolji način pomoći djeci dočarati pojedino osjetilo te ih potaknuti da se njima služe. Informativne ploče koje će se nalaziti u vrtu svakom će posjetitelju koji nema izravan doticaj s tom vrstom terapija pojasniti ukratko i educirati ga o terapijskom značenju pojedine biljke, a cjelokupni prostor omogućit će i kratko sjedenje te uživanje u okolišnom zelenilu i biljkama.
Radovi na projektu započet će početkom slijedeće godine, a završetak projekta očekuje se do svibnja 2019.

zeleni pojas logo


Aleksandra Milković, izvršna direktorica i voditeljica projekta povodom početka njegove realizacije izjavila je: „Uređenje i otvaranje senzornog vrta u Sisku, kraj Sobe čuda, ima višestruki značaj, kako za djecu s teškoćama u razvoju, tako i za samu zajednicu. Terapijske aktivnosti provodit će naš stručni tim s preko 70 djece s teškoćama u razvoju, ali bi u senzornom vrtu uživali i roditelji dok čekaju djecu na terapijama te cjelokupna zajednica, s obzirom na to da je prostor na novouređenom Trgu u centru Siska neposredno uz autobusni i željeznički kolodvor te bi samim tim bio dostupan i široj zajednici. Senzorna integracija je veoma bitna za ljude, budući da je to neurobiološka aktivnost pomoću koje mi obavljamo obradu informacija koje, pomoću osjetila, dolaze u naš mozak. Brojne poteškoće u emocionalnoj stabilnosti, ponašanju, socijalizaciji, samostalnosti, koncentraciji te učenju mogu uzrokovati poteškoće u senzornoj integraciji informacija te je upravo zbog toga terapija senzorne integracije veoma bitna. Tako je upravo terapija senzorne integracije u svijetu prepoznata kao iznimno bitna rehabilitacija djece s autizmom, djece s poremećajem pažnje i koncentracije, djece s oštećenjem vida, djece s teškoćama u motoričkom razvoju, djece s cerebralnom paralizom te djece s intelektualnim i drugim poteškoćama. Evaluacijom terapijskih postignuća djece s TUR kroz senzornu terapiju te razmišljanjem kako bi se još moglo poboljšati osjetilno procesuiranje, Udruga je bila potaknuta na ovu projektnu ideju i prijavu na Inin program Zeleni pojas. UOSI SMŽ terapiju senzorne integracije do sada provodi samo u zatvorenom dijelu Sobe čuda, te će Senzorni vrt Sobe čuda biti izvrsna nadopuna svim tim terapijskim aktivnostima.“

9f6be7200f1393994a53f644d3061c23

senzorni vrt nacrt 3 1

baner udruga A4

baner mogucnostiA4

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.